„A köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője megfelelési tanácsadókból álló megfelelést támogató szervezeti egységet hoz létre, amely közvetlenül a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének alárendelve végzi a munkáját."

A nemzeti tulajdonú vállalatok belső kontrollrendszeréről szóló kormányrendelet tervezetében szereplő kötelezettség jelentős kihívások elé állítja az állami és önkormányzati  tulajdonú nagyvállalatok felső vezetését és főbb döntéshozóit: szűk határidőn belül fel kell 

állítani és - az adott szervezet integráns részeként - működésbe kell hozni a Megfelelési ("Compliance") funkciót, mint szervezeti egységet!

 

A gyakorlati megvalósítás aktív megközelítéssel érhető csak el: a vezető feladatai közé tartozik többek között:

▪ A szervezet specifikus, testre szabott megfelelési politikájának kialakítása;

▪ A megfelelésre ható kockázatok definiálása, a kezelésük módjainak és kontroll 

eljárásainak lefektetése;

▪ A Megfelelési ("Compliance") szervezet felállítása a megfelelő erőforrásokkal, valamint és elhelyezése a vállalatban (SZMSZ, II. védelmi vonal);

▪ A Megfelelési szervezet szabályzatának, folyamatainak, eljárásainak felépítése;

▪ A Megfelelési szervezet működésének elindítása konkrét munkaprogrammal és 

jelentési renddel. 

 

„A megfelelésért felelős ... évente jelentést készít a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője és a felügyelőbizottság részére."

A jogszabályból egyértelműen kiolvasható a törvényalkotó azon szándéka, hogy a köztulajdonban álló vállalatok belső kontroll környezetének fejlesztése hozzájárul a felelős 

társaságirányítás további fejlődéséhez.

 

Az ETK Szolgáltató Zrt. (www.etk-rt.hu) és a RiGoCon Tanácsadó Kft. (www.rigocon.hu) már számos hazai vállalat, pénzügyi szolgáltató és közintézmény számára segített a 

megfelelési-, a belső kontroll- és a kockázatkezelési folyamatok erősítésében, az adott szervezeti egységek kialakításában, szabályozásának és működési rendjének meghatározásában.

Több évtizedes gyakorlati ismereteinket felhasználva olyan megközelítést dolgoztunk ki, ami megbízóink számára testre szabott és költséghatékony megoldást biztosít az új Kormányrendeletnek való megfelelésben. 

 

Kérjük keressen bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén

Miskolczi Tamás, elnök                            Doszpod Dénes, ügyvezető

ETK Szolgáltató Zrt.                                  RiGoCon Tanácsadó Kft.

tel: + 36-20-935 0303                            tel: +36-30-944 4529

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.              email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.